גופי תרבות בתיאטרון ירושלים
תיאטרון ירושלים הוא משכנם הקבוע של מוסדות תרבות מרכזיים: התזמורת הסימפונית ירושלים, תזמורת ירושלים מזרח ומערב, תיאטרון מיקרו ופסטיבל ישראל.
התזמורת הסימפונית ירושלים
נוסדה בשנות הארבעים של המאה העשרים כתזמורת הרדיו הארצית, ונודעה בשם "תזמורת קול ישראל". בשנות השבעים הורחבה התזמורת והייתה ל"תזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור". כתזמורת רדיו, מרבית הקונצרטים מוקלטים ומשודרים בקול המוסיקה מאולם הבית של התזמורת - אולם הנרי קראון בתיאטרון ירושלים. מיום הווסדה היו לתזמורת 7 מנהלים מוסיקליים: מנדי רודן, לוקאס פוס, גארי ברתיני, לורנס פוסטר, דוד שלון, לאון בוטשטיין ופרדריק שאזלן.
רפרטואר התזמורת מהווה שילוב רחב-יריעה בין יצירות המופת של העבר וההווה, החל מיצירות הבארוק והתקופה הקלאסית, דרך היצירות הגדולות של התקופה הרומנטית ועד ליצירות המלהיבות ביותר שנכתבו בזמננו, ביניהן יצירות המבוצעות לראשונה בישראל. במקביל מטפחת התזמורת ויצירה ישראלית מקורית הן ע"י הזמנת יצירות של מלחינים ישראליים והן ע"י ביצוען.
התזמורת מקיימת בתיאטרון ירושלים מעל 50 קונצרטים בשנה בסדרות שונות, ביניהן סדרת קונצרטים יעודית לילדים ולנוער. לעיתים גם מתקיימות חזרות פתוחות לקהל.
תזמורת סימפנית ירושלים צילום דויד וינוקור
תזמורת ירושלים מזרח ומערב
מנהל מוסיקלי ומנצח ראשי: תום כהן
התזמורת נוסדה באשדוד בשנת 2009 וקבעה את ביתה בתיאטרון ירושלים בשנת 2016. במקביל לשימור המוסיקה והמורשת האנדלוסית הקלאסית, התזמורת משלבת רפרטואר אמנותי איכותי למוסיקה קלאסית ים-תיכונית שהשתמרה והתפתחה לחופי אגן הים התיכון. התזמורת מציעה חוויה רב-תרבותיות אמיתית על במה אחת: עיבודים מוסיקליים קלאסיים לצד הרכב נגנים עוצמתי, ילידי ישראל לצד נגנים שעלו מצפון אפריקה ומדינות חבר העמים, יהודים, מוסלמים ונוצרים, ורפרטואר הכולל מגוון ז'אנרים, בינהם: האלא האנדלוסית, פלמנקו ומוסיקה ספרדית, שירה עברית מימי תור הזהב, מקצבים מארצות הבלקן, שירת יהדות המגרב, פיוטים ושירה ליטורגית, מוסיקה ברברית, מוסיקה ישראלית בת זמננו, השנסון הצרפתי, קלאסיקה מצרית ושירת הלדינו.
התזמורת מקיימת את חזרותיה בתיאטרון וכן כ-10 קונצרטים בשנה באולמות הגדולים במתחם.
תזמורת ירושלים מזרח ומערב, צילום אורית פניני
תיאטרון מיקרו
תיאטרון מיקרו הוא תיאטרון ישראלי הפועל בירושלים . התיאטרון נוסד בשנת 1994 על ידי הבימאית אירינה גורליק, אחרי עלייתה מבריה"מ לשעבר. הוכר בשנת 2004 על ידי מנהל התרבות כתיאטרון מקצועי. עד לאחרונה, עת פרשה מתפקידה מטעמים אישיים, שימשה גורליק כמנהלת האומנותית של התיאטרון. המנהל האומנותי החדש של התיאטרון הוא יפים ריננברג – יוצר, בימאי ושחקן מחונן.
לתיאטרון יש להקת שחקנים קבועה, המורכבת משילוב מוצלח של עולים מבריה"מ לשעבר וילידי הארץ. הצגותיו מתאפיינות בליווי חי של מוזיקה, מקורית בדרך כלל, הנכתבת ומבוצעת על ידי אנשי הלהקה. הרפרטואר כולל מחזות מקוריים ועיבודים רבים ליצירות ספרותיות מהארץ ומהעולם. המורשת התרבותית הישראלית והיהודית עוברת כחוט השני לאורך רבות מהפקות התיאטרון. בין ההצגות הללו, נמנות ההצגות "שמשון" על פי ספרו של זאב ז'בוטינסקי; "הרצלמאניה" לפי יומניו של חוזה המדינה; "כימים אחדים" לפי מאיר שלו; "המלאכים של יהודית" המועלית בימים אלו על פי "ספר יהודית" ועוד.
פסטיבל ישראל
פסטיבל ישראל נוסד בשנת 1961 על ידי אהרון צבי פרופס כפסטיבל קיץ למוסיקה והתקיים בתיאטרון הרומי העתיק בקיסריה. מאוחר יותר הרחיב הפסטיבל את פעילותו ברחבי הארץ והתרחב לתחום המוסיקה הקלאסית. בשנת 1982 החליטה העיר ירושלים לאמץ את הפסטיבל ולרכז את מרבית מופעיו בבירה. הפסטיבל מתקיים מדי שנה באביב ובמהלכו יכול הציבור ליהנות מתכנית האמנותית כוללת מופעים בינלאומיים בכל תחומי הבמה, בכורות של יצירות ישראליות ומחוות מיוחדות לאמנים ישראלים מובילים.
התוכנית האמנותית מורכבת ממופעים ייחודיים המציגים מגמות חדשות בעשייה האמנותית בעולם, שפות יצירה רב-תחומיות חדשות, היצע שלא ניתן לראות במסגרות אחרות , ואשר מאתגר את תפישותינו האמנותיות ומעשיר אותן, ובהכרח את חווית המסע האנושי. בהיותו במה מרכזית לשיח אמנותי ולהעשרה מקצועית, מתקיימים לצד המופעים גם כנסים וימי עיון מקצועיים, מפגשים וסדנאות אמן עם יוצרים אורחים.